понедељак, 29.07.2024.
Канцеларија за јавне набавке 5 Вести 5 КОНФЕРЕНЦИЈА:“Ка већој економичности и ефикасности у јавним набавкама – савремени приступ“

КОНФЕРЕНЦИЈА:“Ка већој економичности и ефикасности у јавним набавкама – савремени приступ“

20.09.2015.

На скупу су говорили: министар привреде Жељко Сертић, заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт, регионални директор за јавне набавке Светске банке за Европу и Централну Азију Хиба Тахбоуб и Тони Верхеијен, шеф Канцеларије Светске банке у Србији.

Представник Делегације ЕУ у Србији истакао је да је Србија у великој мери прилагодила Закон о јавним набавкама директивама и да је у поступцима јавних набавки новим изменама успостављена већа транспарентност и једноставност која води подизању ефикасности и економичности. Такође је истакнуто да ће Србија добити значајну помоћ од стране ЕУ у предстојећем периоду како би унапредила систем јавних набавки и потпуно га ускладила са стандардима ЕУ.

Представници Светске банке истакли су да код јавних набавки не треба водити рачуна само о административним процедурама и правилима, већ и да се, са расположивим новцем, добије најбољи квалитет и услуга на време. Светска банка је спремна да помогне Србији да реформише јавне набавке у правцу веће ефикасности и економичности који подразумевају рационализацију „укупног трошка јавне набавке“ и остваривање „вредности за новац“ како би се унапредили квалитет и својства онога што се купује. Светска банка намерава да, у наредном периоду, пружи Србији помоћ у циљу што боље примене ових решења у пракси, посебно имајући у виду колико су јавне набавке значајне за инвестиције.

ФОТО ГАЛЕРИЈА