уторак, 30.07.2024.

ПОЧЕЛА СЕРТИФИКАЦИЈА СЛУЖБЕНИКА ЗА ЈАВНЕ НАБАВКЕ

14.12.2010.

Извештаји медија

др Слободан Илић, државни секретар, Министарство финансија (линк)

др Предраг Јовановић, директор, Управа за јавне набавке (линк)

Прес (линк)

БЕТА
БЕОГРАД 15. 12. 2010
Почела сертификација службеника за јавне набавке

Стицање квалификације за службеника за јавне набавке помоћи ће да се унапреди систем јавних набавки у Србији и смањи корупција у тој области, изјавио је данас државни секретар у Министарству финансија Слободан Илић.

„Постоји простор да се постигну уштеде у јавним набавкама, а чему највише може да допринесе професионализација људи који раде те послове“, рекао је Илић новинарима на Правном факултету где је данас први пут организовано полагање испита за сертификацију службеника за јавне набавке.
Илић је додао да постоји потреба да сертификацију добију од три до пет хиљада запослених у предузећима и установама које имају законску обавезу да спроводе поступке јавних набавки роба и услуга.
Испит је данас полагало 48 заинтересованих кандидата, а следеће полагање је заказано за 25. децембар.
Илић је истакао да су припремљени и послати на превођење одговори на свих 26 питања из Упитника Европске уније који се односе на јавне набавке.
„Влада улаже напоре да се систем јавних набавки подигне на што виши ниво и корупција смањи на најмању могућу меру“, рекао је Илић и додао да је у припреми стратегија унапређења система јавних набавки, као и измене Закона о јавним набавкама.
Директор Управе за јавне набавке Предраг Јовановић је истакао да су службеници за јавне набавке најважнији део у том систему.
„Значајан број тендера за јавне набавке поништаван је због формалних недостатака, односно били су непрофесионално спроведени“, указао је Јовановић.
Дуготрајним и нестручно спроведеним поступцима јавних набавки, како је нагласио, губи се и време и новац, што би сертификацјом службеника за јавне набавке требало да буде избегнуто.
„Регулаторни оквир за јавне набавке у Србији је у добром делу усаглашен за правилима Европске уније, али спровођење јавних набавки још треба да се унапређује“, рекао је Јовановић.
Професионализацију службеника за јавне набавке препоручила је и Европска комисије у извештају о напредовању Србије ка чланство у ЕУ.
Годишње се у Србији на јавне набавке троши око четири милијарде евра, а процене су да би уштеде могле бити и до 20 одсто ако би се ефикасније спроводили поступци и боље контролисало планирање и уговорање набавки и спровођење уговора.

Фото галерија

Фотографија 1

Фото 1

Фото 1

Фотографија 2

Фото 2

Фото 2

Фотографија 3

Фото 3

Фото 3

Фотографија 5

Фото 4

Фото 4

Фотографија 6

Фото 5

Фото 5

Фотографија 7

Фото 6

Фото 6

Фотографија 9

Фото 7

Фото 7