среда, 17.07.2024.
Канцеларија за јавне набавке 5 Вести 5 Позив на онлајн конференцију: Форум јавних набавки

Позив на онлајн конференцију: Форум јавних набавки

07.05.2021.

Канцеларија за јавне набавке Републике Србије уз подршку Пројекта “Подршка даљем унапређењу система јавних набавки у Србији” организује четврти Форум о јавним набавкама:  10 месеци примене новог Закона о јавним набавкама и новог Портала јавних набавки који ће се одржати у онлајн формату 27. и 28. маја 2021. године.

Нови Закон о јавним набавкама објављен је у Службеном гласнику Републике Србије број 91/19 од 24.12.2019. године, а у примени је од 1. јула 2020. године. Од 1. јула 2020. године у примени је и нови Портал јавних набавки, чији је рад усклађен са одредбама новог Закона.

Нови Закон увео је обавезну електронску комуникацију и размену података у поступцима јавних набавки путем Портала јавних набавки. Увођење електронске комуникације у јавним набавкама требало је да омогући наручиоцима стандардизацију и аутоматизацију процеса јавних набавки, али исто тако да подстакне веће укључивање привредних субјеката у поступке јавних набавки чиме се повећава конкурентност тржишта и постиже већа вредност за уложени новац.

Првог дана Форума  27. маја 2021. Канцеларија за јавне набавке изложиће учесницима Форума како оцењује примену Закона и Портала са свог аспекта. Такође, учесницима овог Форума обратиће се представници Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки и представити примену новог Закона из угла заштите права. Поред наведених институција, веома је важно да сагледамо искуство и највеће изазове с којима се суочавају привредни субјекти и наручиоци. Стога ће представник Привредне коморе Србије и представник тела за централизоване јавне набавке представити своје виђење примене Закона и Портала.

Други дан Форума  28. маја 2021. биће посвећен практичним аспектима коришћења Портала јавних набавки. Учесници ће имати прилике да се кроз практични пример упознају са спровођењем електронске лицитације, као и да виде која су решења најчешће уочених проблема у пракси.

Верујемо да ће овај догађај за експерте у области јавних набавки и све заинтересоване представити изузетно корисну платформу за размену информација, ставова и мишљења у погледу примене Закона о јавним набавкама и коришћења новог Портала јавних набавки.

С обзиром на тренутну ситуацију узроковану пандемијом Цовид-19 и поштујући епидемиолошке мере, Форуму ће уживо присуствовати само панелисти, док ће заинтересовани конференцију моћи да прате у онлајн формату.

Присуство на Форуму је отворено за све заинтересоване, а нацрт агенде је у наставку.

Пријавите се на следећем линку: https://forms.gle/h8Mru9ZSqzh1zL2VA  најкасније до понедељка, 24. маја 2021. године. Након пријаве, а  пре почетка Форума добићете на вашу е-пошту потврду са линком за приступ Форуму за дане за које сте се определили.

Радни језик Форума је српски.

Преузмите Агенду.